diumenge, 9 de març de 2014

La fascinant Alícia

Em pregunto moltes vegades què té el personatge d'Alícia que ens fascina? 
Què fa que el meu col·laborador Roc de vuit anys demani per reis una nina rotllo monster high que és la filla del barretaire boig? 
Què fa que la meva col·laboradora Llum, de quatre anys acabats de fer, dibuixi la lluna amb forma del gat de "xesir"? [sic] 

No han llegit el llibre, tan sols han fullejat algunes adaptacions, han vist versions a la tele i al cinema (Disney, Burton)... però en tenen prou per enamorar-se de tots els objectes que troben pel món relacionats amb els personatges de Lewis Carroll. 


Ja sé que jo tinc part de culpa, d'acord, no dic pas que no. Però no senten, o mantenen, la fascinació per moltes de les altres descobertes literàries que els faig.

Us quedaríeu parats si els veiessiu un dia jugant a Alícia. L'Alícia ara es diu Marc (que interpreta en Roc) i té un telèfon directe amb la filla del gat de Chesire (la LLum). Aquesta el truca sempre que hi ha un problema perquè el Marc es llenci llodriguera avall i vingui a ajudar-la. 
De fet, els arguments sempre prenen un gir una mica policíacs.


[llibre i joc de te de felpa que vaig portar-los enguany de la Fira del llibre de Montreuil]
El cert és que un cop al més, com a mínim, passa alguna cosa al món relacionada amb Alícia: algun esdeveniment, alguna referència, ens trobem amb cita, rebem un tuit... Fixeu-vos-hi!

Aquests darrers mesos puc aportar algunes curiositats més:
1.
La publicació d'aquest petit homenatge a l'Alícia, Premi Lazarillo 2012. 
Arboleda, Diego. Prohibido leer a Lewis Carroll. Il·lustr. Raúl Sagospe. Anaya, 2013.


Un llibre per a nois i noies a partir de deu anys que m'ha divertit molt. No sé com arribarà als nanos, la veritat, però agradarà als que coneguin mínimament el món carrollià i disfrutin amb històries una mica esbojarrades.
Ambientada al Nova York dels anys 30, el llibre es centra en la figura d'una família que viu amb horror l'obsessió de la seva filla per tot allò que tingui a veure amb Alícia en terra de meravelles.
Hi apareix la nena, ara senyora, que va inspirar el personatge de l'Alícia, Alice Liddell, juntament amb Peter Davies, el jove que va inspirar el personatge de Peter Pan.
Llegiu-ne una ressenya molt interessant a la revista Babar 
 
2.
Una edició molt acurada de la sempre sorprenent editorial valenciana Media Vaca de la continuació de les aventrues d'Alícia. 
Lewis Carroll. A través del espejo y lo que Alicia encontró allí  il.lustr. Franciszka Themerson;  trad.Andrés Ehrenhaus. Media Vaca, 2014.


3. I per cert, sabíeu que fa 100 anys de la mort de John Tenniel (1820-1914), famós per les seves il·lustracions de l'obra de Lewis Carroll?


1 comentari: