dimarts, 15 de març de 2011

MALALTS D'AMOR

Que l'amor ens perd, això ho sap tothom i és profecia: ens perd quan tenim set anys, quinze, vint-i-cinc i trenta-vuit... i suposo que setanta...
Així que ningú pensi: "uf, aquesta entrada no és per a mi, que aquest tema jo ja el tinc tancat i ben lligat".
Desenganyeu-vos, els mals d'amor us acompanyaran a la tomba!

És per això, que la literatura juvenil, sempre pensant altruistament amb el nostre benestar, presenta aquestes dues novel·les que, us confesso, he devorat.

Lauren Oliver. Delirium. Cruïlla, 2011

Rocío Carmona. La gramàtica de l'amor. Galera, 2011


Doncs bé, aquestes dues novel·les ens plantegen dues solucions davant els problemes d'amor:

Delirium té una solució que podríem dir-ne RADICAL. Anem a l'arrel del problema i operem. Per evitar tots els mals que genera l'amor, la humanitat del segle XXII ha trobat la manera d'operar als joves als 18 anys i deixar-los sense la capacitat d'enamorar-se. Aquesta nova societat sembla més de peix bullit que no pas de persones però què coi, no tenen en general problemes amorosos.
Mireu si no, com pateix la Lena, la pobra protagonista, que dies abans de fer-se l'operació, ensopega amb un noi de la resistència que li tira la canya...

La segona solució podríem dir que és més CULTE. La Irene, després de patir un desengany amorós té la sort de topar amb un professor de literatura que li fa un curset personalitzat sobre "La gramàtica de l'amor". Set novel·les de tots els temps, des de Murakami a Anna Karenina, passant per Garcia Marquez i Jane Austen...són suficients per entendre aquest sentiment que ens fa fer tantes bestieses.
Mireu si no, la pobra protagonista, penjadíssima del seu profe de literatura (qui no s'ha enamorat del seu/va profe de literatura?), flirtejant amb el bibliotecari (qui no s'ha enamorat mai del seu/va bibliotecari/ària!!), esquivant el seu millor amic que resulta que és encantador... (qui no ha perdut el temps amb un amic/ga que resulta que és l'amor de la teva vida)...

Ja veieu, el més important és no deixar-se portar per la improvització: ara us toca a vosaltres decidir quin tractament us convenç més:
A- Radical: quiròfan + peix bullit
B- Culte: literatura + perseverància

Ja us imagineu quina novel·la i quin tractament m'ha agradat més a mi, oi?
És que a casa el peix sempre ens el mengem arrebossat!

2 comentaris:

 1. Home... tu què creus que triarem, si ens ho pintes d'aquesta manera? Hi ha algú a qui li agradi passar per quiròfan??

  Per cert, que sembla que les tendències no s'equivoquen, i ara toca invasió de novel·les distòpiques. Ja havíem tingut aquella Gènesi que no se sabia ben bé si era juvenil o adulta, Els jocs de la fam, i ara aquest Delirium que pel que es veu ha triomfat als USA... L'Enhac em comentava que llegint un informe d'un portal de literatura juvenil, comentaven que les editorials anglosaxones fa mesos que no reben llibres de vampirs, sino distòpies a gogó.

  ResponElimina
 2. Gràcies Sfer, no coneixia això de la Distopia, ho he buscat a la viquipèdia i està molt bé, fins i tot hi ha un llistat de novel·les i pelis...
  realment ara que ho has dit, me'n venen al cap dos o tres mes del tema que són novetat.

  Per cert, a l'Enhac se'l troba a faltar i a la seva saviesa literària també!!!

  ResponElimina