dilluns, 14 de desembre de 2009

De Terra d'Escudella al País de les Meravelles...

Algú recorda el programa de Terra d'Escudella? Sí, el primer programa infantil que es va fer en català per la Televisió, cap allà l'any 1977? Si hi ha algun lector nostàlgic pot veure'n un capítol en aquest enllaç.

Altres més joves potser recordareu El Planeta imaginari, un altre programa que es va passar per televisió a mitjans dels 80.

Ambdós programes tenien en comú el seu guionista, en Miquel Obiols, un dels escriptors més experimentals del nostre país, tan a nivell televisiu com a nivell literari.

Tot i que la majoria de les seves obres estan descatalogades, per variar!!!, a la biblioteca trobareu teca per llegir alguns dels llibres més absurds i surrealistes que ha escrit mai la literatura catalana.


Per a lectors a partir de 8 anys (més o menys) us recomano:

Ai, Filomena, Filomena! i altres contes (1977)

Tatrebill en contes uns (1980)

El misteri de Buster Keaton (1980)

El tigre de Mary Plexiglàs (1987)


Ara bé, si aneu aquests dies a la llibreria us trobareu una agradable sorpresa:
per fi, després de gairebé 20 anys, s'acaba d'editar en català el seu
LLIBRE DE LES M'ALÍCIES,
que va escriure l'any 1990 però que només havia sortit en castellà.
Les il·lustracions són del recent Premi Nacional d'il·lustració Miguel Calatayud, un dels històrics també dins la lij i en el món del còmic.


No deixa de ser curiós que hagi tornat a ser Kalandraka, una editorial originària de Galícia, i ara amb seu a Andalusia, la que editi en català aquest llibre... Per què ens estimem tan poc els nostres autors?

El Llibre de les M'Alícies és un llibre que recull l’esperit juganer i l’essència de la literatura de l’abusurd que caracteritza tota l’obra d’aquest gran autor. Obiols escriu dotze textos curts, protagonitzats per l’entremaliada Alícia, que beuen directament dels personatges, accions i fantasies de l’Alícia carrolliana.

Es tracta d'una obra en format àlbum però que tant a nivell textual com a nivell visual s’escapa de les pàgines del llibre per esdevenir una obra inmensa, amb una lectura sense principi ni fi.


Feu la prova, obriu qualsevol pàgina i deixeu-vos portar pel joc de les imatges o del text.

Llarga vida a l'Alícia i llarga vida a Miquel Obiols!!

1 comentari:

  1. Hola! des de Kalandraka us volem fer saber que acabem de recuperar el clàssic del Miquel Obiols Ai, Filomena, Filomena! amb il·lustracions del Miguel Calatayud. Desitgem que us faci il·lusió aquesta notícia.
    Salutacions

    link: http://www.kalandraka.com/ca/collecions/nom-de-colleccio/detall-de-llibre/ver/ai-filomena-filomena-i-altres-contes/

    ResponElimina