divendres, 16 de gener de 2009

NABOKOV, EL PETIT NICOLÀS I EL BOLSO D' ANA KARENINA

Els experts en literatura coneixeu millor que jo el valor, la polèmica i tot el què han representat per la nostra cultura les conferències que va fer i editar Vladimir Nabokov sobre els grans autors de la literatura europea i russa.


A la xarxa trobareu referències i fragments realment destacables, com per exemple aquest:

Curso de literatura rusa (fragmento)
" Un sentimental puede ser una perfecta bestia en sus ratos libres. Una persona sensible no será nunca cruel. El sentimental Rousseau, a quien se le saltaban las lágrimas ante una idea progresista, distribuyó sus muchos hijos naturales entre diversos hospicios y asilos, y jamás se ocupó de ellos. Una solterona sentimental puede mimar a su loro y envenenar a su sobrina. El político sentimental puede acordarse del día de la madre y aniquilar implacablemente a un rival. A Stalin le encantaban los niños. Lenin lloraba en la ópera, sobre todo en La Traviata. Todo un siglo de autores cantaron la vida sencilla de los pobres. Por autores sentimentales nos referimos a la exageración no artística de emociones corrientes, que pretende provocar automáticamente la compasión tradicional en el lector. "

Doncs bé, he viscut un cas més d'aquells típics que un llibre et porta a un altre. Aquest dia a la biblioteca em va arribar a les mans un llibre amb un títol tan suggerent com aquest:

El llibre recull un seguit de retrats semi biogràfics de dones més o menys conegudes de diferents àmbits. El llibre en sí no em va dir res, però el pròleg explicava que el títol neixia arrel d'una conferència que Nabokov va dedicar a Anna Karenina.

Resulta que el gran mestre va fer un examen als seus alumnes de la universitat amb una única pregunta: "Què portava Anna Karenina al seu bolso?
Imagineu-vos, els alumnes estaven indignats, després de llegir el "totxo" del llibre i estudiar piles i piles d'apunts sobre l'autor i la literatura russa, venia en Nabokov i els preguntava pel bolso!

Sembla ser, segons Nabokov, que el bolso juga un paper molt important a tota la novel·la i que el fet de respondre aquesta pregunta correctament, demostrava que s'havia fet una lectura intel·ligent del llibre.
PUNYETA!

Ai, em va semblar una idea tan suggerent, que de seguida vaig pensar amb un treball-estudi-exposició-guia a la biblioteca.
Només es necessitaria un expert en literatura (tipus Espaidellibres) i una bibliotecària amb un "fondo de armario" en bolsos important (tipus Manuela) per elaborar una teoria sobre què porten dins el bolso les grans protagonistes de la nostra literatura.

I encara més, si traspassem la idea a la literatura infantil: "QUE PORTA SEMPRE A LA MALETA EL PETIT NICOLÀS? I L'ANNA TARAMBANA?


[NOTA Berta Bocado: després de veure via sfer la primera frase del llibre, està clar que Anna Karenina ha de ser una de les lectures "adultes" de l'any!]

3 comentaris:

 1. Doncs ara, Berta, em ve al cap el títol d'un llibre (que no he llegit) de Francisco Umbral: "¿Y cómo eran las ligas de Madame Bovary?" Això també té pinta de pregunta de Nabokov, oi?

  ResponElimina
 2. Estimats, jo puc colaborar en el treball-estudi-exposició-guia a la biblioteca, sobre el bolso de l'Anna Karenina, pero ai! en qüestió de "ligas" la cosa seria més complicada, doncs no és "prenda" habitual en el meu "fondo de armario" però...mai se sap... sempre puc començar una nova col.lecció.
  Manuela

  ResponElimina
 3. Si m'ho permeten a la meva biblioteca puc preguntar a la Sue Grafton què hi porta la detectiu Kinsey Milhone al seu maletí. Aquesta dama del crim americana visitarà la Biblioteca Central de Terrassa el proper 5 de febrer a les 19.30h. Hi sou totes convidades!!

  ResponElimina