diumenge, 28 de desembre de 2008

POSEU UN SAKI A LA VOSTRA VIDA

Com fer caure algú de cul a terra en tres passos:

1- Busqueu a la vostra biblioteca de referència el llibre de Truita Bizantina (Quaderns Crema, 1988) o qualsevol altre recull de contes de Saki.

2. Busqueu el conte titulat El narrador de contes i flipeu!

3. Correu a la llibreria i compreu la versió il·lustrada d'aquest conte que acaba de treure Ekaré i regaleu-lo per reis a qui més us estimeu.

SAKI. El contador de contes. Il·lustr. Alba Marina Rivera. Barcelona: Ekaré, 2008

Darrera el pseudónim de Saki (Birmània, 1870-França, 1916) s’amaga Hector Hugh Munro, autor i dramaturg britànic que a través de la seva prosa intel·ligent i irònica va recrear la societat i cultura victorianes.

Amb el seu humor mordaç i una barreja de refinament i ferocitat, Saki és considerat un veritable mestre del conte curt. Jorge Luis Borges va comparar el seu humor amb el d’Oscar Wilde i Grahame Greene va parlar de Saki com el millor humorista anglès del segle XX.

Per si la qualitat del conte no fos suficient, Ekaré ha optat per una edició de luxe amb doble coberta, amb imatges de la il·lustradora russa-cubana Alba Marina Rivera, que recrea el vagó de tren on té lloc la història.

Què explica el conte? ...

Una dona, al llarg d’un viatge en tren, intenta distreure els seus tres nebots sense massa èxit. Finalment, un viatger malcarat i fart del comportament dels infants, decideix explicar-los un conte. Una narració dins una altra narració, on contrasta la rigidesa i modals de la tia amb la crueltat del conte que l’improvisat narrador inventa.

L’inquietant conte parla d’una nena tan horriblement bona que ha guanyat diverses medalles a la bondat. Com a reconeixament, el príncep li deixa visitar el seu preciós parc un cop per setmana. Fins el dia que apareix un llop...

HIPERPOLÍTICAMENT INCORRECTE!!!

[per cert, em balla pel cap que David Mckee va fer-ne una versió o una còpia a la col·lecció aquella del núvol de cotó... us a sona?]

1 comentari: