diumenge, 9 de novembre de 2008

QUAN LES EDITORIALS ES PASSEN LES EXIGÈNCIES DEL FORMAT PEL FORRO(II)

El cas més bèstia i segurament més conegut pel què fa a saltar-se les exigències del format en un àlbum, el devem a la versió d'Altea del clàssic per excel·lència de Maurice Sendak, Where the wild Things are, Donde viven los monstruos. Quan va sortir l'original d'aquest llibre, l'any 1963, va fer-se un pas endavant en el món de la literatura infantil. Artistes de diferents disciplines: arquitectes, dissenyadors, cineastes, pedagogs... acabaven de descobrir que l'àlbum il·lustrat era un terreny d'experimentació ideal artísticament i també literària.
Maurice Sendak va tenir el gran encert d'aplicar un zoom cinematogràfic a la història de Max i els monstres, de manera que fins ara, crec que mai ha estat superat el moviment de càmara que fa el narrador (*), començant amb un petit enquadrament i arribant al moment àlgid de la història just quan comença la FESTA MONSTRUOSA, amb una panoràmica total i una il·lustració a sang. A continuació es produeix el moviment contrari i a poc a poc, la càmara s'allunya i es torna a l'enquadrament de l'habitació de Max.

Doncs fixeu-vos en l'edició d'altea, dins la col·lecció "historias para dormir", passant completament del zoom i de la relació format-intensitat de l'obra, va i editen la història en un format vertical, amb una franja blanca als marges.
vinga! a veure qui la fa més grossa.

(*) alguns deveu pensar que la Berta Bocado no coneix el Zoom i Re-zoom de Banyai però crec que en aquell cas el zoom, tot i que és un llibre excepcional, és l'essència del llibre, la seva raó de ser. Per contra, Sendak, es comporta com un veritable Orson Wells de la càmara, utilitzant un recurs que pot passar-nos decepercebut però per contra, incrementa la tensió de la història i la seva eficàcia.
IMPRESCINDIBLE PER A TOTES LES CASES.
REGALEU-LO A TOTES LES VOSTRES AMISTATS EN EDAT DE PARIR.

1 comentari:

  1. Bueno, és que aquest cas és bestial! Flagrant! Anem al jutjat, ja!

    ResponElimina