dilluns, 12 de maig de 2008

ELS LLIBRES ,COM ELS BISTECS, ENS DEIXEN MÉS TENDRES QUE ABANS DE LLEGIR-LOS

Aquesta apreciació culinàrio-literària és una de les moltes que fa la Reina d'Anglaterra en el llibre d'Alan Bennet Una lectora poc corrent. El trobareu editat per Anagrama i Empúries.

El llibre planteja com pot canviar la vida d'algú que, de cop i volta, descobreix el poder de la lectura. Clar, la part còmica apareix quan aquest algú és la reina d'Anglaterra i es troba que ha d'aprendre a saludar amb una mà des de la carrossa amb una expressió neutra perquè ningú noti que al mateix temps està llegint.
L'entorn de la reina està preocupat perquè, entre anar i venir del Bibliobús agafant llibres de préstec, la senyora comença a descuidar les seves obligacions o el què és més fort, no s'adona que aquella setmana ha repetit vestit!

La Berta Bocado us el recomana per passar dues hores i pico de lectura entretinguda...
Per animar-vos, aquí en teniu un tast, just el primer paràgraf del llibre:

"Era la nit del banquet d'estat a Windsor, i quan el president de França va ocupar el seu lloc al costat de Sa Majestat, la família reial va formar darrera seu i la processó es va començar a moure lentament en direcció a la Cambra Waterloo.
- Ara que el tinc per a mi sola --va dir la Reina, mentre somreia a dreta i esquerra tot travessant la gentada resplandent--, em delia per parlar amb vostè de l'escriptor Jean Genet.
-Ah --va dir el president--. Oui

La Marsellesa i l'Himne nacional van imposar una pausa, però quan tots dos van ocupar els seus seients Sa Majestat es va girar cap al president i va respondre la conversa.
- Homosexual i carn de presidi, ¿era, malgrat tot, tan dolent com el pintaven? O, més ben dit --i llavors va agafar la cullera de la sopa--, ¿era tan bo?

Desprevingut i desinformat sobre el tema del dramaturg i novel·lista glabre, el president va buscar amb certa desesperació la seva ministra de cultura. Però estava en plena conversa amb l'arquebisbe de Canterbury.
- Jean Genet --va repetir la Reina, servicial-- Vous le connaissez?
-Bien sûr --va dir el president.
-Il m'intéresse -- va dir la Reina.
- Vraiment?
El president va deixar la cullera damunt la taula. Seria una nit molt llarga."

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada