diumenge, 13 d’abril de 2008

UNA TRILOGIA FANTÀSTICA que no de FANTASIA

Robertson Davies. (Trilogía Deptford). Barcelona: Libros del Asteroide, 2006-2007.
El quinto en discordía (1970) El cinquè en joc. (Premi llibreter 2006)
Mantícora (1972)
El mundo de los prodigios (1975)


"Los niños son un pésimo público para los trucos de magia. Todo el mundo cree que les encantan las maravillas, pero por lo general son unos gamberretes que interpretan todo de manera literal, que sólo aspiran a saber cómo se hace cada truco. No han alcanzado la sofisticación necesaria para sentir placer cuando uno es víctima de un engaño. Los muy pequeños no son tan malos, pero viven una etapa de la vida en la que para ellos un conejo puede aparecer dentro de una chistera igual que en cualquier otra parte. Lo que en realidad les interesa es el conejo." pàg. 403

A jutjar pel temps que ha tardat la Berta Bocado a acabar-se aquesta trilogia, un lectorcrazy podria pensar: "uf, deu ser una pallissa", però no tingueu en compte la seva velocitat lectora.

L'anomenada Trilogia de Deptford és un més dels encerts de Libros del Asteroide.
En trobareu moltes ressenyes i crítiques a la xarxa i totes bones, per exemple podeu llegir aquí o allà .
Una mateixa història vista des de tres punts de vista: tres llibres que giren al voltant de la mort del magnat Boy Staunton.
Moltes vides que van quedar lligades per sempre per culpa d'un accident que va tenir lloc a l'infantesa dels personatges, quan un d'ells li va tirar una bola de neu a un altre (amb una pedra amagada a dins).
Però tres llibres que tot i presentar diferents visions d'unes mateixes vides, no s'assemblen en res. Personatges secundaris en un llibre passen a ser principals en un altre, de manera que és la suma dels tres llibres el que confegeix i dóna sentit a la història.

El tercer, El mundo de los prodigios és realment sorprenent, molt bo.
i casualitats de la vida: passa durant el rodatge d'una pel·lícula biogràfica de HOUDINI, el rei de l'escapisme. Un home que es va creuant constantment pel nostre camí...

una recomanació tardana però sincera.

1 comentari:

  1. Ostres doncs amb el que a mi m'agraden generalment els llibres publicats per Asteroide i lo fan que sóc de la màgia... segur que m'agradaria, no?

    ResponElimina