dijous, 10 d’abril de 2008

LA MODA SHERLOCK

Ignoro si aquest any celebrem alguna cosa de Sherlock, anys de mort, de naixement o qualsevol onomàstica lligada a Arthur Conan Doyle, però aquest Sant Jordi trobarem a les parades dues novetats relacionades amb el personatge en qüestió.
Per una banda hi ha la novel·la de Andrea Ferrari. El camino de Sherlock, editada per Alfaguara i guanyadora del Premio Jaén de Narrativa Juvenil.

Una novel·la que parla de Francisco, un nen de nou anys molt eixerit, una mica "bitxo raro" a l'escola, i amb un futur brillant [això espera INSISTENTMENT la seva mare...] que es veu empès pels companys de classe a presentar-se a un concurs televisiu de preguntes, per tal de guanyar diners pel viatge de final de curs.
Tots esperen que Francisco es presentarà com a expert en algun tema científic per impressionar a tothom, però ell, aficionat com és a la lectura dels llibres de misteri, demana com a tema el personatge de Sherlock Holmes. Setmana rera setmana va responent preguntes sobre el personatge i mentre, va reflexionant sobre el seu futur, la seva mare, els companys de classe, etc. Alhora, uns assassinats en cadena al barri, fan que es trobi inmers en un misteri real.

Una novel·la juvenil interessant, que ve a demostrar que la JN encara no ha mort del tot [Eh, Jaume??]

El segon llibre té format d'àlbum i es tracta d'una adaptació de Rosa Moya, a partir d'un cas de l'obra d'Arthur Conan Doyle. Les il·lustracions de Roger Olmos, així d'entrada, són el què més impressionen de Sherlock Holmes i el cas de la joia blava, editat per Lumen.

El cas de la joia blava és un resum resumidament resumit d'un misteri però permetrà als petits lectors conèixer el personatge de Sherlock i Watson i fer-se una idea del seu mètode deductiu.

Doncs apa lectorscrazy, a començar a pensar amb els llibres de Sant Jordi.

3 comentaris:

 1. Berta, en recomanes alguna per entrar al món d'en Sherlock? Jo sóc novatilla i no n'he llegit mai cap...

  ResponElimina
 2. iris, jo també sóc novatilla però amb mi treballa un fanàtic d'en Sherlock i li demanaré que ens faci una petita entrada sobre com entrar en aquest món.
  [ets tu espai de llibres... si no ho llegeixes t'ho demanaré quan ens creuem a l'escala o al semàfor...]

  ResponElimina
 3. Doncs al final ha sigut a l'escala, Berta...

  La millor forma de descobrir si t'agradarà o no en Sherlock, Iris, és llegir-te algun dels relats breus escrits per Conan Doyle. Els meus preferits són "La aventura de las banda moteada" i "Silver Blaze" (el primer està recollit a "Las aventuras de Sherlock Holmes", i el segon a "Las memorias de Sherlock Holmes"). Són dues històries curtetes i rodones, i en elles hi trobaràs el millor d'aquest personatge: l'encant que transmet tot el món que l'envolta. Com a històries policíaques ara ens semblen una mica ingenues, però com a reflexe d'una societat fascinant són immillorables. Amb un parell de pàgines, Conan Doyle ens transporta al Londres de finals de l'època victoriana amb molta més força que qualsevol novel·la històrica actual.

  I, si en lloc de relats breus prefereixes una novel·la, la millor és "El sabueso de los Baskerville". Al nostre blog vaig fer una petita entrada sobre ella: http://espaidellibres.blogspot.com/2007/12/nostlgies-nadalenques.html (I, ja posats a fer publicitat de l'Espai de Llibres, també pots fer-li una ullada a aquesta entrada sobre el personatge: http://espaidellibres.blogspot.com/2007/06/personatges-illustres-sherlock-holmes.html)

  Doncs apa, a veure si us converteixo a la fe holmesiana...

  ResponElimina