dissabte, 29 de març de 2008

PERFIL CULTURAL ... DE TIPUS DISPERS?

La pregunta és... que tenen en comú Charlot, Rock Hudson i Ulisses?
Amb quin morro entro aquestes tres recomanacions en una mateixa entrada?
la resposta és: res o per la Berta Bocado molt... són tres coses que li han endolcit les vacances de setmana santa (a part de la mona, és clar!)

1. visita al caixaforum a l'exposició de Charles Chaplin i posterior visita a la llibreria del museu.
«Per què la gent parla d'una vella pel·lícula de Charles Chaplin i no parla, per exemple, d'una vella novel·la de Flaubert referint-se a Madame Bovary?» Això es preguntava en un text el cineasta Jean-Luc Godard.

La pregunta plantejada per Godard toca el viu en una qüestió fonamental: la desmemòria de molts espectadors davant l'important llegat del cinema clàssic. Aquest oblit ha afectat fins i tot una figura tan carismàtica com Charles Chaplin, probablement el rostre més popular del segle xx. Per a molta gent, Chaplin és sobretot la icona de Charlot, però no l'autor d'una excel·lent obra cinematogràfica que du fins a la perfecció els recursos de la comicitat.

De quina manera podem repensar Chaplin més enllà de la icona?
Com podem fer que la seva herència travessi còmodament el segle XXI?
Com podem deixar de parlar de les velles pel·lícules de Charlot per convertir-les en obres del tot modernes? (...) "
[text extret del fulletó de l'exposició]

2. la lectura del còmic de Sfar & Blain. Ulises. (Sócrates el semi-perro; 2) de Sins entido...

Resum de l'argument: el gos Sócrates porta a Heracles a veure Ulisses (que acaba de tornar a casa) i a Penélope, perquè el gos vol que Heracles conegui una veritable història d'amor, de fidelitat, etc. Però per sorpresa d'Heracles i el gos, es troben a una Penélope tota trista i desconsolada perquè Ulisses ha tornat a marxar. Si cliqueu sobre la foto podreu llegir millor el motiu...

Un còmic boníssim i sembla que la propera adaptació serà d'Edip Rei.


3. Una de les meves pelis preferides: Su juego favorito...

Una comèdia de Howard Hawks que m'encanta, no em cansaria mai de veure-la. Per en Rock Hudson? Per la pesca? Per l'ós que va amb moto? No ho sé, potser la Susan Vance me'n podria dir alguna cosa, ella que és tan fans d'una altra de les seves pelis Quina fera de nena!

1 comentari:

  1. Una comèdia de Howard Hawks agrada perquè... perquè és de Howard Hawks, un dels monstres de la història del cinema.

    I la injustícia amb Chaplin és evident, i la frase de Godard totalment encertada. Perquè llegim l'Ulisses de Joyce com si fos una obra contemporània, moderna, i, en canvi, pensem que "Tiempos modernos" o "La quimera del oro" són pel·lícules antigues?

    ResponElimina