dissabte, 29 de desembre de 2007

RADIOGRAFIA DE LA NEVERA: REFLEXIONS AL VOLTANT DE L'ESPÈCIE HUMANA (1)

Subtítol de l'entrada:
"Cadena [llarga] de reflexions que ens portaran a la poesia de W.H. Auden" ... paciència.

Recordo que un dia la Gemma i la Manuela van dir que el primer que miraven d'un home eren les sabates. Ni els ulls ni el cul ni qualsevol altre resposta típica. Mirant les sabates en tenien prou per saber quina mena d'individu tenien davant.

[imatge de roland topor]

Un amic d'en D. [portava bambes informals però de marca] va venir l'altre dia per primera vegada de visita a casa i de cop va entrar a la cuina i va obrir la nevera.
Segons ell,
la nevera és la radiografia perfecta d'una família. Punyeta!

Quina mena de família és la meva que en plenes festes de Nadal tenim la nevera en un estat tan lamentable?:

Seguint amb la nevera, jo conec gent molt interessant que té una nevera tan poc farcida com la meva... (em ve al cap la meva estimada amiga Rosa).

Per què doncs em vaig sentir tan despullada quan aquell conegut va trobar-se amb quatre iogurts caducats i mig pot de cigrons del gigante verde, en comptes de caixes d'escamarlants i pots de foie o enciams tricolor?

He estat reflexionant fins a arribar a algunes conclusions que voldria compartir amb vosaltres lectorscrazy, sobretot amb aquells que no tingueu per costum obrir les neveres de les cases que visiteu.

Què és el primer que mira la Berta Bocado d'una casa que visita? la griferia? el brodat de les cortines? la pols que hi ha sota el sofà? el color de les rajoles del lavabo? les possibles taques de vi que no marxen de les estovalles? l'estocat venecià del dormitori? el bon o mal estat de l'orquídea? NOOOOOOOOOOOOOOOOO!

El primer que fa la Berta Bocado és mirar on tenen els llibres! Hi ha una petita prestatgeria al menjador? Tenen estudi amb biblioteca? tenen algun llibre al lavabo? i sobre el llit o per terra, en una pileta?
i sobretot, un cop localitzats, quina mena de llibres llegeixen? hi ha només les lectures obligatòries del temps de l'institut? hi ha novetats editorials? hi ha només best sellers? tenen algun llibre amb el codi de la biblioteca? en el cas que tinguin fills... tenen les
Històries de ratolins del Lobel al costat del llitet de branes????

Aquesta, aquesta és per mi la veritable radiografia d'una família: LA SEVA BIBLIOTECA. Quanta gent s'haurà sentit despullada quan em veu apropar-se al seu petit prestatge de llibres i fer una ganyota davant un llibre que regalava la Caixa o el llibre de l'Estivill?

I en aquest punt arriba Auden.

Ahir, mentre esperava que acabés de centrifugar la rentadora vaig trobar, en el prestatge de llibres de poesia del safareig [allà on el nostre amic hi té un congelador gegant amb tres espatlles de be], el llibre
Vint-i-set poemes, de W.H. Auden, editat per Quaderns Crema.

A la pàgina 57 hi ha un poema titulat "La vida en comú" que crec que il·lustra totes aquestes reflexions. És un poema llarg que us convido a buscar, però de moment, que em perdoni l'autor. us n'avanço els fragments que m'interessen:

(...)
"així una cambra és excessivament petita

si els ocupants no poden oblidar, quan volen,
que no estan sols, i es mássa gran
si els dóna alguna excusa per cridar
quan discuteixen. I si Sherlock Holmes

inspeccionés la nostra, ¿què podria inferir?
De fet, la nostra és una cultura que s'asseu,
d'una generació que prefereix confort
(o l'hi fan preferir) perquè pugui manar,

que prefereix deixar-se caure
a un sofà ben entapissat que no pas a l'esquena
més forta d'un esclau: una mirada ràpida
cap als títols dels llibres li confirmaria

que som estudiosos i que gastem molt
en coses de menjar. Però ¿podria endevinar
de què fem broma, com resem i quines són
les criatures que ens fan por, quins noms

són a la llista de persones amb qui menys
preferiríem anar al llit?"
(...)

bé, fins aquí la reflexió personal, i ara una invitació:
i vosaltres lectorscrazy
quina creieu que és la millor radiografia de l'ésser humà?

3 comentaris:

  1. M'ha encantat aquesta entrada... hi pensaré i espero aportar alguna cosa interessant a aquestes reflexions.

    ResponElimina
  2. el teu cas és especial perquè segur que tens un congelador ple de delicatessen de menjar però per obrir-lo, has de treure una pileta de llibres que tens a sobre perquè no t'hi caben enlloc!!!

    ResponElimina
  3. Una entrada boníssima, Berta! I ho comparteixo tot, des del costum d'inspeccionar els llibres dels altres fins a l'aspecte de la meva nevera. Millor que ens jutgin per les nostres biblioteques, sí.

    ResponElimina